Mad og kulturhus

Et af de første spisesteder i Danmark med kompostkværn

Kompostkværn på Halkær Kro

Kartoffelskræller, ris og gamle gulerødder kommer ind i den ene ende og gødning kommer ud i den anden. Der er flyttet en ny maskine ind på Halkær Kro og begejstringen over dens debut er stor. Knapt et ton affald fra kroen har den kværnet igennem, som nu i stedet for at fylde i skraldespanden og på forbrændingen, kan bruges på Landsbyfælleden som kompost.

“Det er helt i kroens økologiske ånd, når vi som et af de første spisesteder i Danmark har indkøbt den her kompostkværn ”, forklarer Christian Holmgaard Jensen, der er økologisk landmand og tilknyttet Halkær Kro. “Vi tager næring fra jorden, når vi høster gulerødderne, og nu kan vi give noget af næringen tilbage. Det cirkulære er en kongstanke inden for økologien og med den her kompostkværn kan vi i hvert fald få næringen fra det restmad, der på trods af et stor fokus på at undgå madspild, altid vil være på en kro. Det er resterne fra tallerkenerne, kyllingeskroget, kartoffelskrællerne og al den slags. Siden vi tog kværnen i brug sidste efterår har vi næsten kørt et ton organisk affald igennem den. Det er en masse næring, der ellers var gået til spilde.”

Kompostkværnen fyldes med organisk affald og rører det rundt i timevis sammen med ekstra varme, udover den varme, komposten selv generer i processen. Det er derfor, man også kan bruge for eksempel kød i kværnen, fordi alt varmes op og på den måde hygiejniseres. Det kompost, der kommer ud i den anden ende, er meget koncentreret. Derfor skal det blandes sammen med for eksempel blade og anden ukoncentreret kompost, inden det bruges på markerne. 

“Det giver en rigtig god kompost og på den måde er vi med til at forbedre jordens kvalitet over tid. Jeg er ret begejstret for det her nye element i kroens og Landsbyfælledens drift. Det et meget gammelt princip i landbruget, der er forklædt i en helt ny, praktisk udgave. Kartoffelskrællerne giver næring til de næste kartofler. Det er sådan, det skal være.”